Yassir van 6TEIT ontwierp en bedraadde een inpakmachine voor tafeltennisballetjes. De machine pakt die balletjes per zes stuks in. De inpakmachine was, in Yassirs eigen woorden, ‘een groot project maar zeer interessant. Het tekenen van de schema’s en het ontwerpen van de programma’s was op zich al een klus.’ Op de foto’s zie je Yassir (links) op de computer geholpen door Olaf.Omer Brams en zijn ‘recup’ bureau

Omer Brams gelooft in een circulaire economie. Daarom is hij een heel bureau aan het maken dat volledig uit ‘recup’ materiaal bestaat. ‘Recup’ komt van het woord recuperatie en betekent eigenlijk herwinnen. Vroeger sprak met van recycleren, vandaag gebruikt men graag het woord ‘circulair’ of ‘hernieuwbaar’, maar what’s in a name? Omer gebruikte voor zijn project zelfs oude deurlijsten. Van deurlijst tot bureau, veel ‘circulairder’ kan je het niet bedenken. 


Lukas Maes maakte dan weer een tafel van oude skateboards. Hij zaagde die in de lengte in repen en perste en lijmde die aan elkaar. Ook ‘recup’. Door de kleurrijke houten skateboards is dit ook een zeer mooie tafel geworden.De maquettes van bouw

Bij bouw stond ook alles in het teken van de het hernieuwbare. De leerlingen kregen de opdracht een bestaand gebouw te hertekenen op zo’n manier dat het  voldeed aan hedendaagse ecologische en energievereisten. Hernieuwbaarheid speelt daarbij een grote rol.


Sam koos voor de Papieren Bibliotheek van de Japanse architect Shigeru Ban. Hij vond het een interessant project omdat de dragende structuur voornamelijk bestaat uit kartonnen pilaren. Margot koos voor het ‘zyx huis’ van de Japanner Akio Nakasa. Deze betonnen structuur hertekende zij met een houten skelet en het grote dak voorzag ze van zonnepanelen. Ook Rube koos voor een Japanse woning. Hij nam het Azuma huis van Tadao Ando onder handen.  


Alles werd volledig uitgetekend en ingeplant. Ook de meetstaat en de kostprijsbepaling werd uitgediept.


Op de foto ziet u enkele maquettes. Aan de rechterkant een maquette van het ‘earthship’.


Ook nog deze week: Accent kwam ons verrassen met een maaltijd met hun foodtruck. Het was een feestelijke verbroedering die ons bijna deed vergeten dat er corona is. Het was een  hartelijk moment, iedereen blikte met tevredenheid terug op wat we maakten en hoe we in de finale schitterden.Categories: Nieuws