Van 25 tot 29 mei vond in het prachtige Genua, Italië, de 32e editie van de Salesiaanse Spelen plaats. Dit bijzondere evenement bracht scholen uit diverse Europese landen samen om deel te nemen aan een reeks sportcompetities. Naast de sportieve strijd was er ook volop ruimte voor culturele uitwisseling, zingeving, en ontmoeting. De Salesiaanse Spelen bieden zo een unieke gelegenheid voor jongeren om zowel hun sportieve talenten als hun culturele horizon te verbreden, en om onvergetelijke herinneringen te maken met leeftijdsgenoten uit heel Europa.

Een enthousiaste delegatie van leerlingen en hun begeleidende leerkrachten bevonden zich eind mei in het zonnige Genua in Italië om onze school te vertegenwoordigen op de jaarlijkse Salesiaanse Spelen. Naast het sportieve aspect kregen onze leerlingen de kans om de prachtige stad Genua te ontdekken. Ze bezochten diverse bezienswaardigheden, maakten kennis met de rijke Italiaanse cultuur en namen deel aan ontmoetingsmomenten met andere Don Bosco-scholen uit heel Europa. Er werd zelfs een dansje gewaagd tijdens deze uitwisselingen! Toch draaide het uiteindelijk allemaal om het sporttoernooi, waarin wij met twee teams deelnamen aan het onderdeel voetbal.

De eerste dag van het toernooi bracht meteen spannende wedstrijden. Team 1 gaf alles maar verloor nipt met 2-1. Team 2 daarentegen liet hun tegenstanders geen kans en won overtuigend met 7-3. De tweede dag was een ware uitdaging. Team 1 moest twee keer aan de bak tegen Oekraïne en Zwijnaarde, maar kon helaas geen winst behalen en eindigde uiteindelijk als 9e. Team 2 herpakte zich indrukwekkend, won hun wedstrijd met 2-1 en verzekerde zich van een plaats op de volgende speeldag. De derde dag bracht het beste in Team 2 naar boven. Ze wonnen hun beide wedstrijden en plaatsten zich voor de halve finale. Hun vastberadenheid en teamwork leidden hen uiteindelijk ook naar de finale.

In een zinderende finalewedstrijd tegen Duitsland gaf Team 2 alles wat ze in zich hadden. De eindstand na reguliere speeltijd en verlengingen was 4-4. Helaas viel het doek tijdens de strafschoppenserie, waarbij onze spelers net te kort kwamen. Desondanks mochten ze trots de zilveren medaille mee naar huis nemen na een fenomenale prestatie.

Bij thuiskomst rolden we de rode loper uit om hen te bedanken voor hun prestaties. De jongens droegen trots hun zilveren medailles en brachten de beker mee naar school. Het was een feestelijke ontvangst die de geweldige prestatie van onze leerlingen nog eens extra in de verf zette.

Volgend jaar gaan de Salesiaanse Spelen door in onze eigen stad Antwerpen. We verwelkomen meer dan 1200 jongeren van over heel Europa die het opnieuw tegen elkaar zullen opnemen in verschillende sportdisciplines. De Belgische delegatie van het organiserende comité zakte mee af naar Genua om daar officieel de vlag in ontvangst te nemen. Het startschot is gegeven, het aftellen kan beginnen…

Categories: Nieuws