A-of B-klas? Een brede eerste graad

Het eerste jaar van de eerste graad: proeven en ontdekken wie je bent…

De lagere school ligt nu achter je. Tijd om iets nieuws te ontdekken. Misschien weet je nog niet echt wat je later wil worden. Geen probeem, de eerste graad helpt je graag op weg. Je krijgt alle ruimte om te groeien, om te verkennen waar je talent ligt en wat je echt graag doet.

Ben je gebeten van techniek en wetenschappen, en behaalde je een getuigschrift van het basisonderwijs, dan is 1A iets voor jou. In 1A krijg je een brede algemene vorming waarin we je voorbereiden op alle soorten richtingen, van doorstroom gericht tot arbeidsmarkt gericht.

Behaalde je geen getuigschrift en steek je graag de handen uit de mouwen, dan is onze 1B met daarna onze arbeidsmarktgerichte opleidingen de ideale start. 1B is over het algemeen een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. Maar ook het pakket algemene vorming is in 1B even breed als in 1A zodat doorstroommogelijkheden eventueel nog opengelaten kunnen worden.

Naast de algemene vorming ga je op zoek naar je talenten.

 In 1A kan je je talent ontdekken in één van de drie verkennende projecten:

  • Moderne talen en wetenschappen
  • STEM-wetenschappen
  • STEM-technieken

In 1B kan je je talent ontdekken in één verkennend project:

  • STEM-technieken

In het tweede jaar kies je vanuit de verkennende projecten in het eerste jaar een basisoptie waarin je gedurende 5 lesuren je talent verder verfijnt.

Naast het ontdekken en verkennen willen we ook oog hebben voor extra ondersteuning of uitdaging in de algemene vorming. In een flexibel traject zal je de mogelijkheid hebben om tekorten weg te werken of extra uitdagingen aan te gaan, kortom het FLEX-traject.

(in een FLEX-traject krijg je de tijd om je achterstand weg te werken voor wiskunde, Nederlands en Frans. Heb je geen achterstand, dan krijg je verdiepende en verbredende opdrachten aangeboden voor diezelfde vakken of je gaat verder op verkenning naar je technisch talent in het technolab.)