Uitstekende mogelijkheden voor DUAAL LEREN in de 2de, 3de graad en specialisatiejaren

Don Bosco Hoboken-Wilrijk is een vooruitstrevende school die actief inzet op DUAAL LEREN. Met trots biedt de school momenteel 17 duale opleidingen  in de A-finaliteit aan op het gebied van dienstverlening en STEM.

DUAAL LEREN = VOLTIJDS ONDERWIJS

Door te kiezen voor duaal leren, profiteer je van het beste van twee werelden: het leren op school én het leren op de werkplek.

Op school krijg je zowel algemene vorming als aanvullende theoretische en praktische kennis die specifiek zijn voor jouw opleiding. Daarnaast krijg je de gelegenheid om in een echt bedrijf praktijkgerichte kennis op te doen en relevante werkervaring op te bouwen.

Op regelmatige basis vindt er overleg plaats tussen het bedrijf en de school, waarbij afspraken worden gemaakt over waar je specifieke leerervaringen kunt opdoen.

Dit zorgt voor een solide theoretische basis en een waardevolle dosis praktijkervaring. Bovendien behaal je hetzelfde diploma of getuigschrift als andere studenten en behoud je verschillende mogelijkheden tot verder studeren.

DUAAL LEREN en AANLOOPFASE

DUAAL LEREN =
2 dagen opleiding + OAO
Wat is DUAAL LEREN?
Je combineert het beste uit 2 werelden: leren op school én leren op de werkplek.

Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.
Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkel je in een echt bedrijf.

Waarom kiezen voor DUAAL LEREN?

Duaal leren heeft heel wat voordelen:

  • Je leert in een echte werkomgeving
  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
  • Al doende leren, verhoogt je motivatie
  • Je oefent vaardigheden die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …
Welke duale opleidingen bieden wij aan?

In Don Bosco Hoboken-Wilrijk bieden wij verschillende duale opleidingen aan. Je vindt deze terug bij de studierichtingen, ‘duaal leren en aanloopfase‘.
In Hoboken-Wilrijk zijn er enkel studierichtingen in de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

AANLOOPFASE =
2 dagen opleiding + 14u EXTRA VORMING/STAGE
Wat is AANLOOPFASE?

Indien je nog niet in aanmerking komt voor duaal leren, start je in een aanloopstructuuronderdeel van een duale opleiding. Je volgt je 2 dagen les en neemt verplicht deel aan een AANLOOPCOMPONENT.
Je volledige invulling duurt minstens 28 uur per week. Indien je niet wenst deel te nemen aan de aanloopcomponent dan beschouwen we jou als niet arbeidsbereid en schrijven we jou uit.

De 2 dagen les bestaan uit 1 dag BGV en 1 dag PAV

    • 7 uren (2de graad) of 8 (3de graad) uren BEROEPSGERICHTE VORMING
    • 8 uren (2de graad) of 7 (3de graad) uren PROJECT ALGEMENE VAKKEN

De AANLOOPCOMPONENT bestaat uit een aanloopfase vorming, aanloopfase werkervaring of bestaat uit deelname aan het aanlooptraject. Een aanloopcomponent bestaat minimaal uit 14 uren per week.

        AANLOOPCOMPONENT

        vaktechnische competenties

        loopbaan competenties

        arbeids- competenties

        Meer info …

        Indien u meer informatie wenst over onze duale opleidingen, aarzel dan niet om uw vraag te stellen via info@donboscowilrijk.be. We zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

        U kunt ook contact met ons opnemen via het telefoonnummer (03) 828 02 99.

        Nog vragen?

        Leerlingen in duaal leren en aanloopfase hebben recht op alle schoolvakanties. 

        In een duale opleiding kan je dezelfde studiebewijzen behalen als in de andere richtingen van het voltijds onderwijs. Je kan er dus ook perfect je diploma behalen, en daarmee aan het werk gaan of besluiten om verder te studeren.
        Het is echter niet altijd het geval dat je je diploma zal behalen; met duaal leren introduceren we verschillende nieuwe studiebewijzen die je kan behalen, bijvoorbeeld als je heel goed bent in beroepsgerichte vorming en veel minder in algemene vorming. 

        Dan kan je terugkeren naar een andere duale opleiding of een niet-duale opleiding. Je moet dan wel rekening houden met de toelatings- en instapvoorwaarden voor die opleiding.  Je leerkracht of trajectbegeleider helpt je graag op weg. 

        Voor een opleiding met 20 uur of meer per week op de werkplek, kan je wel worden betaald. Je krijgt dan ofwel een betaalde overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst.

        Elk type overeenkomst heeft eigen rechten en plichten. Je leest er hier meer over. Heb je nog vragen? Bespreek het gerust met je leerkracht of trajectbegeleider.

        Je moet ofwel minstens 16 jaar oud zijn, ofwel ben je 15 en heb je de eerste twee jaar van het secundair onderwijs afgerond (je hoeft niet geslaagd te zijn). Een duale opleiding in de derde graad A-finaliteit kan je volgen tot in het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Voor 7e jaren (specialisatiejaar bso of Se-n-Se tso) is er geen maximumleeftijd.