Nicolas Jansen, student Houttechnieken, is op buitenlandse stage in Santander, Noord-Spanje. Hij hoopt nieuwe vaardigheden te leren en de praktijk van het schrijnwerkersberoep te ontdekken. Het avontuur begon vlot en Nicolas kijkt uit naar zijn leerzame ervaringen.

 

 

Het vertrek op een vroege dinsdagochtend verliep vlekkeloos vanuit Charleroi, waar Nicolas om 5 uur ’s ochtends aanwezig moest zijn voor een vlucht om 7:30 uur. Nicolas en drie medeleerlingen, waarvan twee van Don Bosco Halle en één van Groot Bijgaarden werden begeleid door Ingrid De Geyndt, de verantwoordelijke voor internationalisering van Don Bosco Onderwijscentrum

Nicolas, vertel eens, waarom wou je zo graag op buitenlandse stage?

Ik wou een buitenlandse stage doen omdat ik nieuwsgierig was naar hoe de praktijk in een ander land wordt aangepakt en of dit aanzienlijk verschilt van België. Natuurlijk sprak de mogelijkheid om naar een ander land te gaan mij ook aan, aangezien ik graag reis!

Waar verblijf je tijdens je stageperiode? Is dit bij een gastgezin?

Erasmus+ heeft een appartement voor ons gehuurd waar we verblijven. Ik deel het appartement met de drie andere leerlingen van Don Bosco Halle en Groot Bijgaarden. Daarnaast is er altijd minstens één begeleider bij ons. Zij verblijft ook in hetzelfde appartement.

Kan je ons wat meer vertellen over je stageplaats?

Het bedrijf waar ik de komende twee weken stage volg is Woodshop Santander. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in schrijnwerk en houtbewerking. Ze maken op maat gemaakte houten meubels en interieuraccessoires.

Heb je jouw stageplaats zelf moeten zoeken?

Mijn stageplaats is zorgvuldig gekozen door Erasmus+ zelf. We hoefden dus niet zelf op zoek naar een stageplaats in Santander, gelukkig maar!

Hoe ziet een stagedag er voor jou uit?

We starten om 8 uur op de werkvloer en worden opgehaald door de baas. Om op tijd te zijn, moet ik om 7 uur opstaan, wat gelukkig niet veel moeite kost omdat het slechts 5 minuten rijden is. We werken tot 17 uur met twee pauzes: een korte koffiepauze om 11 uur van 10 minuten en een langere pauze om 14 uur van 40 minuten. Na het werk brengt de baas ons weer terug.

Wat hoop je te leren tijdens deze periode?

Ik hoop eigenlijk zoveel mogelijk snellere, betere en nieuwe werkwijzen te leren om mijn vak beter te kunnen uitoefenen. Ook wil ik graag ervaren hoe ze hier te werk gaan en hoe het er aan toegaat bij een fulltime schrijnwerkerij.

Jullie zitten in Spanje, een zonnig land met mooie landschappen! Wat doen jullie buiten de werkuren?

Na werktijd hebben we hier een basketbal- of voetbalveld in de buurt, en er is ook een café, dus we kunnen ons wel vermaken. Daarnaast hebben we al enkele uitstapjes gemaakt en de omgeving leren kennen.

Categories: Nieuws