Eerder dit jaar sloegen de leerkrachten Erik Marynissen (5TIW), Sebastiaan Debroyer (5TIW) en Bart Claes (5TBT en 6TBT) de handen in elkaar en dienden een kandidatuur in bij de “Accent Innovatiewedstrijd”. Uit de inschrijvingen werd onze school gekozen samen met negen andere Vlaamse scholen.

We werden uitgedaagd

Henk Rijckaert en Tectum (een bedrijf gespecialiseerd in platte daken, gevels en balustrades) daagden onze leerlingen van 5TIW en 6TBT uit, zoals je kan zien in onderstaande video.

 

En die uitdaging was?

Welke zinvolle en nuttige invulling kunnen we in de toekomst geven aan al die vierkante meters platte daken in Vlaanderen? De ultieme uitdaging om een intense samenwerking tussen bouwtechnieken en industriële wetenschappen op poten te zetten.

En wij maakten?

Op de bouwafdeling verscheen er een plat dak uit verschillende niveaus en de laatste weken belandden er op onze speelplaats een massa aan banken uit afvalhout.

Er werden concepten uitgedacht en uitgewerkt in het kader van roof-farming, een manier om geautomatiseerd te tuinieren op het platte dak. Hiervoor wordt regenwater opgeslagen en zonne-energie en windenergie gebruikt. Daarnaast werd er volop ingezet op de groene daken en het platte dak als “ontmoetingsplaats”. Recuperatiehout van paletten werd gebruikt om eigen ontworpen lounge-zitmeubelen te maken met als kers op de taart de zonnevolger. Dat is een bank waar je op kan gaan zitten die er letterlijk voor zorgt dat je naar de zon gericht bent. Bovendien worden de zonnepanelen steeds automatisch in de richting van de zon gedraaid. Naast het digitale ontwerp werd dit ook uitgevoerd en geprogrammeerd.

Zaterdag was het ultieme moment dan aangebroken. Gezien de coronamaatregelen mocht er slechts een kleine delegatie afzakken naar Gent om er hun “(p)Roof of concept” te gaan voorstellen aan de jury bestaande uit: Lieven Scheire, Hetty Helsmoortel, Anthony Liekens en Anouk Lagae. Gezien ons project te groot was om daar op te stellen werd de presentatie gestart met een VR-tour op onze school. Zo kon de Jury met een VR-bril door de bouwafdelingen van onze school lopen en alle tools die we produceerden in 360-view ervaren. Waarna Rube Pieters 6TBT, Pardeep Singh 5TIW, Margot Van Damme (6TBT) en Jasneet Singh (5TIW) met maquette van het dak en een demonstratie-opstelling van de zonnevolger hun presentatie aanvatten.

De locatie was een oud fabrieksgebouw en heel de dag werden we, samen met de leerlingen van de andere scholen die kwamen presenteren, gefilmd en gevolgd door camera’s. Het was een heuse filmset waar een waar programma over de wedstrijd werd opgenomen. Binnenkort zal dit online gaan, pas dan zal officieel bekend zijn hoe onze leerlingen het er vanaf brachten en of ze een prijs mee naar huis pakken. 20 mei wordt het uitgezonden, tot dan blijft er voor jullie en de school niets méér hangen dan één groot mysterie.  😉


Na afloop had Lieven Scheire dan ook graag nog een selfie met team Don Bosco. Uiteraard. Wie zou dat nu niet willen?