Onze leerkrachten — en dat zijn er meer dan tweehonderd — hebben vaak verborgen talenten en bijzondere hobby’s. Zo kan het gebeuren dat er iemand het hele jaar voor je klas staat, en dat je op het einde van het schooljaar niet te weten bent gekomen dat hij of zij een fervente diepzeeduiker is die zowat de hele wereld afreisde.

Wij kamen zo’n leerkracht op het spoor.

Zoeken jullie mee wie we interviewden?

Hij of zij dook in de Putten van Ekeren, verkende de Belgische Noordzee op zoek naar scheepswrakken, baande zich een weg door de troebele wateren van de Nederlandse Oosterschelde en daalde onder water af naar Franse grotten en Luxemburgse steengroeves.

Hij of zij ging met hetzelfde doel naar Kroatië, op zoek naar de maanvis in Spanje, zag Griekenland, Turkije en Egypte waar de rifhaai achterna gegaan werd en de Spaanse danseres opgezocht.

In Soedan was er het wrak van de Umbria met oorlogsvoertuigen en bommen aan boord; in Djibouti waren er walvishaaien en dolfijnen.

Andere jaren ging de reis naar Mozambique en Zuid-Afrika. De tijgerhaaien, die moet je toch gezien hebben?

Cuba moest eraan geloven en de schildpadden van Bonaire, die kan je toch niet links laten liggen?

Er was Jamaica, de naaktslakjes van Brazilië, er was Equador en ‘oh my god’, Galapagos met haar walvishaaien, schildpadden, zeehonden, en pinguïns

Voorts gingen de reizen naar de Dominicaanse Republiek, Maleisië, Malediven, Indonesië. In dat laatste land ging de persoon die we zoeken niet op het strand zonnebaden maar bezocht onder andere het heel afgelegen Raja Ampat waar wetenschappers uit de Verenigde Staten onderzoek deden naar stoffen in sponzen tegen kanker. Neemt niet weg dat ook daar pygmee-zeepaardjes, grote blauwring-octopi, en gitaarhaaien zaten.

Wij kunnen onze oren amper geloven.

–‘Yap, Tenerife, Mexico?’

–‘Geweest!’

–‘Bora Bora? Tahiti?’

–‘Jawel!’

De persoon die we zoeken zag er hamerhaaien, scholen manta’s en bultrugwalvissen.

Nu zou u denken, stop, het is genoeg geweest, met dat geld had ik mij al lang een Tesla gekocht.

Maar nee, de persoon heeft ook nog stempels in het paspoort staan van Markiezenarchipel en Palau. En heeft die persoon ooit in een klas verteld over dat wrak van kamikaze-vliegtuigje?

Wie zoeken wij?

Categories: Nieuws