Na een jarenlange voorbereiding met intensief opzoekwerk, coronamaatregelen en andere planningsperikelen was het dan eindelijk zover: 5TIW trok van 8 tot 12 mei 2023 naar Genève voor een uitdagende studiereis met als klap op de vuurpijl een bezoek aan het gerenommeerde onderzoekscentrum CERN.


Maandag 8 mei, al vroeg in de ochtend

De leerlingen van 5TIW staan popelend klaar om op hun studiereis richting CERN te vertrekken. Een paar praktische opstootjes later –‘Ik ben mijn identiteitskaart vergeten’- kan de reis beginnen. Met twee busjes rijden Sebastiaan Debroyer, leerkracht engineering en fysica, en Claudia Cleiren, leerkracht Nederlands en Engels, en hun twaalf leerlingen richting het verblijf in Frankrijk -goedkoper dan het dure Zwitserland. Een Spotify-lijst van de hele groep en gezonde zenuwen zorgen voor de sfeer.


Dinsdag 9 mei, zo mogelijk nog vroeger

Het hoogtepunt van de reis staat gepland op dinsdag: het bezoek aan CERN. De leerlingen krijgen van allerlei medewerkers van het CERN informatie en mogen verschillende sites bezoeken. De dag begint met een uiteenzetting van de personeelsafdeling over werken op CERN. Nadien worden ze ontvangen door het hoofd van het controlecentrum, een man met dertig jaar dienst op de teller. Er volgt een boeiende uitleg over de werking van de deeltjesversneller en lopende onderzoeken op het CERN.

‘Ik had al veel YouTube-filmpjes bekeken over CERN en de deeltjesversneller, maar die zijn niet te vergelijken met de werkelijkheid. Dat allemaal eens in het echt kunnen zien, is echt imposant. Ik heb bij thuiskomst meteen contact opgenomen met een van de recruiters over de een loopbaan bij het CERN.’

Onno

Een leuk extraatje is dat Mats Deherdt die dag zeventien wordt. Hij krijgt persoonlijke felicitaties. Het bezoek gaat verder langs het radiofrequentiecentrum en voor de lunch kunnen de leerlingen aanschuiven bij de Belgische en Nederlandse werknemers.

Woensdag 10 mei

‘Het was enorm indrukwekkend te zien hoe het hele circuit bij CERN in elkaar zit. Ook de immense hoeveelheid data die verwerkt wordt, spreekt tot de verbeelding. Het was een echte meerwaarde om rechtstreeks vragen te kunnen stellen aan de werknemers.’

Aron

Ook cultuur opsnuiven hoort bij een studiereis. De groep bezoekt Genève maar vergeet niet eerst hun 4G af te zetten want in Zwitserland zijn de roaming-kosten nog altijd van kracht. De leerlingen maken een boottocht op Lac Léman, ze wandelen over de Mont Blanc-brug en staan oog in oog met een honderdveertig meter hoge fontein.

Daarna mag de ploeg op eigen houtje de charmante straten van de stad verkennen, in de late middag verzamelen ze bij de L’horloge fleurie in het Engelse park aan het meer.

Donderdag 11 mei

De leerkrachten hebben een stevige bergbeklimming gepland die de groep tot een goed einde moest brengen. Samen. Het motto van de hele reis is namelijk “you never walk alone”. De ploeg zal er nog vaak aan herinnerd worden tijdens de zeven uur durende beklimming.

“Ik vond de hele reis de max! Een bezoek aan CERN is een unieke ervaring, Genève is een mooie stad om te ontdekken en de natuurwandeling was prachtig en uitdagend.”

Mats

Achtereenvolgens overwinnen ze de Reculet (1719m) en de Crêt de la neige (1720m). De zonovergoten valleiweiden veranderen onderweg in bewolkte pieken en het begint te regenen, te hagelen, ja zelfs te sneeuwen. Het maakt de tocht alleen maar heroïscher.

Aan de top nodigt de sneeuw uit tot een sneeuwballengevecht, sommigen laten zich uitgelaten over lege skipistes rollen. Allen tonen het doorzettingsvermogen én de teamspirit die nodig is om deze klim samen af te ronden.

Vrijdag 12 mei

De ploeg keert huiswaarts. Thuis blijken -volgens getuigenissen van ouders- de monden niet stil te staan over de bijzondere ervaring. En de leerkrachten? Tevreden mensen, zo blijkt. Vol lof over de stiptheid en het engagement van hun leerlingen. We hebben het gevoel dat hier banden voor het leven gesmeed werden. 

Categories: Nieuws