Ja dames en heren, het is die tijd van het jaar weerom. Het schooljaareinde is in zicht en de leerlingen zijn volop bezig aan hun afstudeerprojecten.

Vandaag stellen wij u er drie voor van de afdeling IW, de Industriële Wetenschappen.

Golfenergie

Jelle Geens, Ilyas Mortelmans, Zeb Polgar en Sam Vanhauwaert ontwikkelen een project rond ‘golfenergie’, de energie die je zou kunnen opwekken uit zeegolven.

Met twee door henzelf ontworpen systemen doen zij onderzoek naar het hoogste rendement.  Zo maakten zij hun eigen ‘golfbak’ van een kubieke meter waar zij eigenhandig golven in kunnen opwekken. De metingen zijn volop aan de gang, de resultaten worden verwacht tijdens de opendeurdag van 5 mei.

Free Willy

Ook op 5 mei te zien is het project van Fons Deckers, Robbe Matheï, Jasper Ost en Warre Witters. Zij werken aan een autonome boot op zonne-energie die de speelse titel Free Willy kreeg.

Een teamlid overpeinst de mogelijkheden van Free Willy.

Met deze boot willen zij de bodem van de oceaan scannen omdat nog maar vijf procent van de zeebodem in kaart is gebracht.

Geen moeite is hen teveel voor dit project en ze bouwden zowaar een klein zwembadje in de F-blok. Maar aangezien deze blok nu afgebroken wordt zullen we toch buiten school naar een oplossing moeten zoeken.

De uiteindelijke testen zullen dus waarschijnlijk doorgaan op een wateroppervlak vlakbij de school, hoewel zij ons nog niet konden vertellen waar precies.

Wij houden u op de hoogte.

De Levitator van team Hertz

Het laatste team dat wij vandaag voorstellen heet team Hertz. Het team bestaat uit Bunyamin Anil, Lukas Verhelst en Louis Daemen en hun afstudeerproject klinkt echt wel sciencefictionachtig. Ze willen namelijk kleine objecten laten zweven door middel van hoge-frequentiegeluid. Ze zijn gefascineerd door akoestische levitatie.

Ultrasoon geluid kan hulp leveren in onderzoek van stoffen en het team noemt hun machine de Levitator. Omdat het team niet wist hoe veilig dit geluid was, bouwden zij een geluiddichte doos met camera’s en verlichting. De levitator besturen ze met een app verbonden via bluetooth.

Naar dit project kijkt de websiteredactie misschien nog het meest uit, maar alle drie de projecten lijken ons zeer spannend en relevant.

Meteen willen we ook een warme oproep doen aan de ander klasleerlingen. Stuur ons jouw GIP en we maken je wereldbekend (op Don Bosco).

Categories: Nieuws