De voltallige 5IW ploeg, in gezelschap van mevrouw Dejonghe en mevrouw Cleiren

Vorige week vrijdag gingen we op uitstap met 5TIW.

We volgden de workshop Heldenflix in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

The Avengers, Game of Thrones, Vikings… het is maar een greep uit het overvloedige aanbod aan kaskrakers die door menig adolescent -en geef maar toe, ook uzelf- op Netflix wordt gebingewatcht. Maar wat maakt dit soort verhalen nu zo verslavend? Wat is het geheim?

Waarom deze series zo populair zijn, ontdekten de leerlingen van 5TIW tijdens een workshop in hartje Antwerpen, in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Daarvoor moesten ze helemaal terug naar de middeleeuwen. De succesformule is namelijk te vinden in oeroude ridderavonturen.

In de interactieve workshop gingen de leerlingen aan de slag met zowel Middelnederlandse teksten en personages als met hedendaagse heldenfilms. Ze ontdekten dat deze films en series opgebouwd zijn volgens een bepaald patroon.

Het is net dit patroon dat dé sleutel is die de mens al eeuwenlang kan boeien. Uit hun eigen creatieve brein ontsproten nieuwe verhalen en personages die ze met woord en beeld weergaven. Er werden scènes opgevoerd, tableaux vivants geconstrueerd en een heel plot uiteengezet.

Na de workshop kregen we een rondleiding in de befaamde Nottebohmzaal. De collectie van anderhalf miljoen boeken, een authentieke Egyptische dodenrol en de Harry Potter-vibes lieten een blijvende indruk na.

— Claudia Cleiren en Carine Dejonghe

Categories: Nieuws