Onze leerlingen van 6THT en 7BIN gingen op bijscholing bij de firma Engels Group, afdeling ‘solid surfaces’.

Ze leerden daar werken met ‘solid surface’ platen, een modern plaatmateriaal dat tegenwoordig vaak gebruikt in de interieursector, voor keukens en badkamers bijvoorbeeld.

Collega Ivan De Vylder vertelt ons enthousiast hoe die materialen zich naadloos aan elkaar laten verbinden.

‘Solid surface’, Engels voor ‘vast oppervlak’, is een verzamelnaam voor materiaal dat bestaat uit natuurlijke mineralen en pigmenten, een mengsel van aluminiumtrihydraat, acryl, epoxy of polyester. Het is waterdicht en heeft een gladde structuur zonder naden en poriën waardoor het hygiënisch en onderhoudsarm is, en in vochtige ruimten kan worden toegepast.

De substantie wordt gemengd en ontgast in een gietmachine en vervolgens in de holte van een mal geïnjecteerd. Het materiaal hardt chemisch uit in een oven. Er zijn veel afwerkingen mogelijk, waaronder gelcoat, mat, glanzend, metallic en gestructureerd. Met behulp van hand- en/of machinaal gereedschap wordt het product afgewerkt.

De voordelen zijn: antibacterieel door zijn ondoordringbaar oppervlak (naadloze verlijming is mogelijk waardoor water en micro-organismen niet kunnen ophopen in kieren en spleten); UV-bestand, krasvast, ongevoelig voor de meeste bijtende stoffen en uitermate geschikt in vochtige ruimten, wat je van hout niet altijd kan zeggen.

Het nieuwe hout is dus geen hout maar laat zich wel door houttechnici bewerken. Klinkt als muziek in de oren van onze leerkrachten die de toekomstige generatie houttechnici aan het klaarstomen zijn.

Mooi.

Categories: Nieuws