Nieuws uit het onderwijs

U komt toch ook naar onze opendeurdag?

Het nieuwe jaar was pas begonnen en de kranten stonden al vol met onderwijsnieuws.

Schrijver An Olaerts wilde van haar droom haar job maken en ging lesgeven maar haakte na drie weken al af.

Onderwijsspecialist Dirk van Damme zegt dat de leerplichtverlenging tot 18 een vergissing was. Hij roept op om de leerplicht terug op 16 jaar te zetten.

Ervaring leert dat jongeren die de school beu zijn en gaan werken, na verloop van tijd opnieuw enige ‘leergoesting’ ontwikkelen wanneer zij op de werkplek ervaren dat ze gebaat zouden zijn met sterkere competenties. Het is op het werk, niet door schoolse dwang, dat leermotivatie opnieuw geprikkeld wordt.

Dirk Van Damme

En minister van onderwijs Ben Weyts vindt dat we ruimte moeten maken voor de superleerkracht, een leerkracht met al wat kilometers op de teller die nieuwe leerkrachten kan begeleiden en ook wel een beetje meer mag verdienen dan de rest.

Een andere krant bericht over het feit dat bij scholen met een leerkrachtentekort de leerachterstand bij de leerlingen oploopt. Als leerkracht vinden wij dat logisch.

Kortom, er was weer heel wat te doen om het onderwijs.

Wij stonden weer voor de klas

En wij, wij stonden voor de klas en wensten onze leerlingen een gelukkig nieuwjaar en veel goede moed voor het jaar 2023. Wij waren nagenoeg voltallig en ieder kreeg de les waar hij recht op had.

Wij hoorden hoe een leerkracht een andere leerkracht veel geïnteresseerde leerlingen toewenste. Zo van die leerlingen die zeggen: ‘boeiend meneer, waar kan ik meer info over dat onderwerp vinden?’

Wij gingen nog even langs bij de afdeling CPT, chemische procestechnieken en troffen er meneer Grootaert die ons trots vertelde over hoe ze daar afgelopen december bier gebrouwen hadden. ‘Wij Don Bosco, eigen bier?’ Ja, bier van hier.

Wilt u dat bier komen proeven? Of wil u gewoon even binnenwippen als ouder van een toekomstige leerling, of als oud-leerling? Zeker doen, zeggen wij dan, en het goede nieuws is dat er op zaterdag 6 mei weer een heuse opendeurdag is.

Dries Geeraerts sprak de leerlingen toe

De immer goedlachse studieleider Dries Geeraerts legt de huisregels nog eens uit, maar eerst wenst hij alle leerlingen een gelukkig nieuwjaar

Studiebegeleider Dries Geeraerts herinnert de leerlingen nog even aan de regels van het huis en kwam op het einde met het zeer opbeurende en inspirerende verhaal van Samir Arnaout, afgestuurd in het zevende specialisatiejaar computergestuurde werktuigmachines. Deze oud-leerling is en naast zijn werk in de haven ook vrijwillig ambulancier. Samen met collega Ayoub Kasmi zamelt hij knuffels in.

Nieuwe studieleider

Over studieleiders gesproken. In de eerste graad mochten wij er een nieuwe verwelkomen. Tenminste, mevrouw Raes is nieuw in deze functie, maar draait al heel wat jaren mee op onze school. Welkom.

Werken

Ondertussen zijn er ook weer allerhande werken begonnen, en zoals zo vaak, doen wij dat zelf. Wij werken immers graag en wat we zelf doen, dat doen we beter.

Categories: Nieuws