Afgelopen week. Een aula vol piepjonge programmeurs en montere codeurs. Onder hen onze Aron Bauwens van 5IW.

De zwaarste en moeilijkste opdracht, de finale zeg maar, heet Capture the flag.

De kandidaten kregen er drie uur voor.

En weet u wat?

Onze Aron klaarde de klus in slechts dertien minuten.

Dertien minuten. Dat is absurd snel. Wij lopen over van trots. Niemand heeft Aron dit voorgedaan.

Aron Bauwens is dus de beste anonymous-codeur.

Op de foto ziet u Aron geflankeerd door Toon Swyzen (lesgever en security expert Nviso) en Katerina Stavrinoudis (lesgeefster en medewerker Ordina)

CodeFever

CodeFever organiseert vormingen en lessenreeksen rond programmeren en computationeel denken. De lessen vinden op verschillende locaties en in partnerscholen plaats, over heel Vlaanderen. Tijdens de finale van Anonymous-codeurs konden de jonge programmeurs hun skills laten zien. De finale vond plaats in Gebouw T van HOGENT. Liefst 90 CodeFever kids namen het, in team of solo, tegen elkaar op.

De finale met een prijzenpot van 600 euro

Al die ervaringen kwamen zaterdag van pas tijdens de finale waar een ‘capture the flag’-opdracht was voorzien. De codeurs moesten de opdracht zo snel mogelijk tot een goed einde brengen. Ze mochten alleen aan de slag of samenwerken met maximaal drie andere personen. Uiteindelijk bleek Aron Bauwens (16) de strafste jonge codeur. Hij kreeg voor zijn mooie prestatie 600 euro aan waardebonnen van Coolblue, gesponsord door Cyber Security experts Ordina en NVISO.

Capture the flag

De Anonymous-reeks is trouwens het hoogste level bij CodeFever, voor de meer ervaren jongeren dus die al van kleinsaf alle CodeFever-lessenreeksen doorliepen. Tijdens de Anonymous-reeksen leerden de codeurs onder andere uitgebreid over cyberaanvallen en hoe hackers te werk gaan. Ze leerden hands-on hoe ze kwetsbaarheden kunnen opsporen, exploits uitvoeren, malware genereren, websites hacken en zelfs paswoorden kraken.

Aron, volgens mij gaan we nog van jou horen. Maar euh, werk jezelf niet in de nesten als hacker, hé, :).

Categories: Nieuws