In september werden Joppe Wolters, Casper Schramme, Gijs Vandenberghe, Yannis Loyen en Fons Deckers uitgedaagd om een ‘slim’ schaakbord te ontwikkelen.

Het was voor hen een stap in het ongewisse omdat ze zich zowel elektronisch, wiskundig als op het vlak van programmeren volledig moesten inwerken.

Tijdens hun vrije middagen sloegen ze aan het brainstormen in ons Fablab. Omdat ze geen “klassiek” schaakbord wilden, hebben ze er extra opties in verwerkt. Zo is elk vakje verlicht en voorzien van een sensor. Hierdoor kan het schaakbord je leren schaken. Als je bijvoorbeeld een pion optilt, tonen de LEDs je de verschillende opties waar je pion naartoe kan.

Ook toont het schaakbord je wanneer een pion kan gegrepen worden door een andere pion. De droom van het team is dat ze het zodanig geprogrammeerd krijgen dat ze tegen een zelflerende robot kunnen schaken waarbij het bord toont welke pion hij waar wil zetten.

“In het begin van het jaar werkten we samen met ons volledige team, maar door het opsplitsen van de klasgroepen in oktober kwam er veel meer bij kijken.”

Fons, Yannis, Gijs en Casper hebben zich uitgeleefd en iedereen heeft kunnen doen waar hij goed in was. Ze konden voor alle onderdelen terecht in hun Fablab en kregen de ondersteuning van Mr. Debroyer (elektronisch) en Mr. Marynissen (mechanisch). Daarnaast konden ze ook terecht bij leerlingen van 6TIW.

“We gaan er alleszins in de komende weken en zelfs maanden nog aan verder werken,” weten Joppe en Casper ons nog te vertellen.