Je hebt leerkrachten, andere leerkrachten, nog andere leerkrachten en dan heb je Frank Janssens. Frank geeft les in de tweede graad beroeps. Als je zijn klaslokaal voorbij loopt, zie je twee dingen. Ten eerste, hoe de leerlingen aan zijn lippen hangen, hoe hij ze op zijn hand heeft; ten tweede hoe fantastisch fijn zijn lokaal is ingericht. Net een huiskamer. Maar wel een huiskamer van een uitvinder of zo.

Frank is productontwerper. Designer vindt hij een te duur woord. Hij ontwerpt vaak verlichting. Een aantal van zijn lampen zijn in productie, echt hebbedingen zijn het.

Eenmaal per jaar geeft Frank gastcollege aan de afdeling Industriële Wetenschappen, u weet wel, die afdeling die zo vaak in de prijzen valt. Dan brengt hij zijn maquettes mee en zijn schetsen. Want ‘maken’, dat is meer dan een technische tekening produceren. Maken is maken. Dat wil zeggen dat je er niet alleen met je hoofd, maar ook met je handen moet bijzijn.

Als maker is Frank ook een denker en hij toon op zo’n gastcollege de boeken die hem inspireren, bijvoorbeeld De ambachtsman: Mens als maker van Richard Sennett of Het wilde ding van Hilde Bouchez.

Boven ziet u een filmpje van Franks maquettes. Het vrolijk deuntje is van de hand van collega en Studio 100 wonder Steven Mintjens.