Technisch Adviseur Luc Braet bedient de nieuwe vijf-assige CNC machine

Technisch Adviseur Luc Braet bedient de nieuwe vijf-assige CNC machine. Foto Patrick Van Dyck

“Met een verdubbeling van de oppervlakte en de aankoop van een ultramoderne vijf-assige computergestuurde CNC-machine (computer numerical control) willen we jongeren nog meer stimuleren om de stap richting houtbewerking te zetten”, zegt technisch adviseur Luc Braet (57).

Luc is oud-leerling van de school. “Toen ik hier nog les volgde zat de houtafdeling in een soort loods”, herinnert hij zich. Ruim 35 jaar geleden werd het praktijkgebouw gebouwd. “Onder leiding van mijn voorganger werden later de houtafdeling en het machinepark in sneltempo gemoderniseerd.”

Inmiddels volgen er in de school een honderdtal leerlingen in de tweede en derde graad de richting houtbewerking. “De tijd dat leerlingen alleen aan een werkbank stonden, is al lang voorbij”, zegt Braet. “In de tweede graad zetten we vooral in op kleinere projecten zoals kasten, stoelen en tafels. In de derde graad maken we grote werkstukken, zowel schrijnwerkerij als keukens, tuinmeubelen en houtskelet.”

Vroeger moest alles na iedere les opzij worden gezet om ruimte te maken voor de volgende klas. “Met veel tijdverlies en risico op beschadiging tot gevolg”, vult Braet aan. “Nu beschikken we over een ruime machinekamer en drie montageateliers. We hebben ook onze oppervlakte van 1.055 vierkante meter vergroot naar 2.200 vierkante meter.” Maar het meest in het oog springt toch de aankoop van de nieuwe vijf-assige CNC-machine. “Een grote investering waarmee we opnieuw een stap verder hebben gezet in deze mooie opleiding.”

Bij de verbouwingen werd voor een heel groot deel beroep gedaan op de leerlingen. “De werkruimte voelt nu aan als een eigen atelier”, vindt Jonas De Meersman (18). De leerling van het zesde jaar beroep hoopt in de voetsporen van zijn nonkel te kunnen treden. “Elk stuk hout is uniek en heeft een eigen geur en kleur. Dat maakt het heel boeiend om met dit mooi en duurzaam materiaal aan de slag te gaan.”

Ook medestudent Yves Deugd (18) is enthousiast over de nieuwe praktijkruimte. “Het voelt goed te mogen werken met de meest moderne machines.” Braet is er het hart van in dat het geplande openingsfeest vanwege de coronacrisis in het water is gevallen. “Minister Ben Weyts ging onze vernieuwde afdeling openen.” Maar uitstel is geen afstel. “We plannen dit nu voor volgend jaar. Hopelijk tekent onze minister dan ook present.”

Dit artikel verscheen eerder in de Gazet van Antwerpen en is van de hand van Patrick Van Dyck.