Een van de eindwerkteams van dit jaar in 6TIW voert onderzoek met eigen technologisch ontwikkelde instrumenten naar de groei van planten in een geconditioneerde omgeving. Het doel is groenten en kruiden in een stedelijke omgeving te laten groeien zonder over een tuin te beschikken. Om maximale opbrengst te hebben dient het groeiproces geregeld en versneld te worden. Hiervoor moeten ze rekening houden met de noden van een plant maar ook met de invloeden van de stad. In het kader van dit project en in het kader van de lessen engineering en programmeren trokken we donderdag 14 maart, op Pi-dag (de feestdag van de IW’ers) naar Phenospex in Heerlen (NL) en SESVanderHave in Tienen (BE). Phenospex is een bedrijf met een dertigtal werknemers waar een hoogtechnologische 3D-scanner ontworpen werd om onderzoek te doen naar de groei en ontwikkeling van planten. Zo kunnen er specifieke meststoffen, genen of externe invloeden op de planten tot in de kleinste details onderzocht worden. De 3D-scanner, voorzien van allerlei sensoren, vliegt als het ware over de planten om op die manier de groei, de kleur en de vorm vast te leggen. De software zet deze info om in analyses en grafieken waaruit conclusies worden getrokken. Twee 3D-scanners aan een lineaire geleider in een testopstelling bij Phenospex. Eerst gaf Dr. Ewaut Kissel, een bio-ingenieur bij Phenospex, uitleg over de scantechnieken, het product en de invloeden allerlei variabelen. Hij vertelde ons over zijn studies, zijn doctoraat, het bedrijf, de scanner, de commerciële en onderzoekstechnische doelen van het bedrijf en de basisopbouw van de scanner. We leerden hier enkele zeer eenvoudige oplossingen voor zeer complexe problemen. Dit was voor de leerlingen van 6TIW best wel indrukwekkend. Daarna kregen we een diepgaandere uitleg van de CEO van Phenospex, een Wit-Russ. We zagen hem ook aan het werk in zijn elektronica-labo waar we live enkele afstellingen van de hardware konden waarnemen op een oscilloscoop. Ook zagen we de volledige 3d-opbouw van een gescand object in de software tot stand komen. Vervolgens kregen we een uitleg van Stefän, een Duitser, de COO, die een demonstratie gaf en een meerdaags experiment uit de doeken deed over de invloed van licht op de groei van een reeks planten. Gezien de diverse nationaliteiten bij dit bedrijf is de voertaal er het Engels en dus ook de uitleg die we er kregen. In de namiddag gingen we naar SESVanderHave in Tienen, een wereldspeler op het vlak van de ontwikkeling van zaden voor suikerbieten. We kregen er een bedrijfspresentatie van Niels, bio-ingenieur, die ons een breed beeld van de wereld van genetisch gemanipuleerde en genetisch gekruiste zaden gaf. In het bedrijf wordt onderzoek gedaan naar eigenschappen en ziektes bij wilde bieten en suikerbieten. Zo worden er kruisingsprogramma’s opgesteld en experimenten opgeslagen in geheel geheime databanken. De Phenospex scanner zit er momenteer nog in een experimentele fase waarin ze nagaan wat de bijdrage van het toestel is aan hun onderzoeken en experimenten. Na een lange maar leerrijke dag keerden we moe maar voldaan terug. Het was een fantastisch bedrijfsbezoek.
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder