Als bij mij thuis technici over de vloer komen voor een installatie of herstelling, maak ik er altijd de gewoonte van deze mensen even “uit te horen” over hun opleiding, over het vinden van geschoold personeel, over de verwachtingen van de “bazen”. Beroepsmisvorming zeker? Maar het is opvallend hoe in alle branches twee zaken bijna altijd naar boven komen : ten eerste is er vaak een gebrek aan goed opgeleid personeel, ten tweede ontbreekt het bij teveel jonge en soms goede krachten aan de juiste mentaliteit. Recent sprak ik met de bedrijfsleider van een bedrijf voor dakwerken en zink– en koperconstructies. En hij was heel duidelijk : “Drie keer te laat ? Dat is jammer genoeg ontslag.” Daarom dat wij als school heel veel inzetten op stiptheid, orde, discipline en attitude. Sinds vier jaar is er daarvoor een extra instrument ter beschikking : het SODA-attest, de afkorting van Stiptheid, Orde, Discipline en Attitude. De leerlingen van de tweede en derde graad worden vier keer per jaar door hun leerkrachten geëvalueerd op deze items. Ter voorbereiding reiken we in de eerste graad een gelijkaardig attest uit. Het HIPO-attest, voor Houding Inzet Punctueel en Orde. Leerlingen die goed scoren krijgen niet alleen een ijsje maar ook een heus attest. Heel wat bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Umicore, hebben zich geëngageerd om bij vakantiejobs of vacatures rekening te houden met het al of niet behaald hebben van het SODA-attest. Voor hen is het behalen van het attest een garantie dat de leerling op deze domeinen goed scoort. Stiptheid, orde, discipline en attitude zijn immers onontbeerlijk op de werkvloer, niet alleen tegenover de werkgever, maar ook tegenover de klanten. Het was een hele eer voor de school dat Vlaams Minister van Werk, Economie en Consumenten bereid was deze attesten aan de leerlingen van het vierde en het zesde jaar te overhandigen. Na het officiële gedeelte was er aansluitend nog een receptie waar leerlingen, ouders en leerkrachten konden napraten. We zagen er heel wat lachende en gelukkige gezichten! –Dirk Boschmans De foto’s van de uitreiking vindt u hier.
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder