Bij het begin van het (bijna) afgelopen schooljaar werd het jaarthema voorgesteld door studieleider Patrick Van Dyck. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. Dit jaar was het een een korte slogan maar wel 1 met heel wat inhoud en mogelijkheden : SLAGKR8. De “8” in krACHT stond voor de 8 subthema’s die in de loop van het schooljaar werden gelanceerd. Het thema was goed zichtbaar in de school. De pr8ige affiches vond je op de meest diverse plaatsen en trokken zeker de aand8. Uiteraard bleef het niet bij een affiche, maar werd met het thema op heel wat manieren aan de slag gegaan in 4ingen, lessen en projecten, … Hoe ga je om met tegenslagen, ver3t en hoe kom je er sterker uit ? Wat is de kracht van vriendschap en ge9heid ? …. Hierboven zie je 6 van de 7 affiches en zeg nu z11, ze hebben heel wat overtuigingskr8! U zit natuurlijk vol spanning te wachten tot Patrick het achtste beeld van SLAGKR8 onthult. Wel, het komt er niet. Hoezo het komt er niet? Ik vroeg het aan Patrick en die wist me het volgende te vertellen: “Aan een nieuw schooljaar beginnen als nieuwkomer, met knikkende knieën en een boekentas vol twijfels. Gaat het hier lukken? Maak ik nieuwe vrienden? Wordt Don Bosco mijn school? En dan opgevangen worden met een schouderklopje, medeleerlingen die je aanspreken, leerkrachten die je aanmoedigen en wegwijs maken. DAT IS SLAGKRACHT Met 150 leerlingen met de bus naar Engeland vertrekken, met een chauffeur, twee maanden voor zijn pensioen, die de dagen aftelt en tegen zijn zin in zijn bus kruipt met het idee ‘zoveel jongeren, uit Hoboken, Don Bosco’ als dat maar goed gaat? Diezelfde chauffeur die me aanspreekt en zegt ‘meneer, het was een fijne dag, jullie hebben toffe leerlingen. Het is lang geleden dat een schooluitstap zo goed is verlopen. Dank aan alle leerlingen en de begeleidende leerkrachten.’ DAT IS SLAGKRACHT Iemand die gepest wordt in de klas en dan de moed heeft om zelf naar de leerlingbegeleiding te stappen en te om te vragen voor hulp. De klasgroep die het opneemt voor diegene die wordt gepest en vraagt om ermee te stoppen. DAT IS SLAGKRACHT Een meningsverschil hebben met je leerkracht, boos en bozer worden. Onbeleefd worden met een schorsing tot gevolg. En dan… tot inzicht komen, je fout toegeven, je trots laten varen en je bij die leerkracht komen verontschuldigen voor je gedrag. DAT IS SLAGKRACHT Een slechte toets, slechte maandpunten, boosheid en frustratie En toch de moed vinden om je tijdens de examens te herpakken en vol te gaan voor je A-attest. Niets is immers onmogelijk. DAT IS SLAGKRACHT Na de aanslagen wereldwijd. Verenigd blijven. Terugkijken met boosheid. Verontwaardigd en met tranen in de ogen. Maar samen blijven. Geloven dat liefde sterker is dan haat. DAT IS SLAGKRACHT “Het is onmogelijk,” zei trots. “Het is te riskant,” zei ervaring. “Het is zinloos,” zei het verstand. “Geef het een kans,” fluisterde het hart. DAT IS SLAGKRACHT Om het thema SLAGKRACHT onder de aandacht te brengen maakte ik 7 posters. Daarop stond telkens een beeld met een tekst. Ik wil vandaag het 8ste beeld bekend maken. Maar daar gebruiken we geen poster voor. Dat beeld hangen we niet aan de muur of schijnen we niet op een scherm. Daar maken we ook geen affiche voor. Dat beeld zijn jullie. Iedereen die hier zit heeft er op zijn of haar manier toe bijgedragen dat het woord ‘slagkracht’ geen letters waren op een scherm of een stuk papier. Maar dat ze tot leven kwamen hier op onze school. Daarom zijn jullie allemaal het achtste beeld van het thema. Jullie zijn het levende bewijs dat slagkracht leeft en werkt. Jullie zijn het laatste beeld uit de reeks. Dank daarvoor.” Jij bedankt Patrick!
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder