Een van de sterkste GIPs van dit jaar is ongetwijfeld de Pithon van Adam Vandervorst en Tobie Vermant. De Pithon ziet eruit als een mechanische slang en dat is het ook. Hij kan zich dankzij zijn schroefaandrijving een weg banen door puin en modder. Hij kan met zijn kop door smalle gaatjes kijken om op zoek te gaan naar overlevenden van rampen. Adam kreeg het idee toen Italië in augustus 2016 door een aardbeving werd getroffen en de zoektocht naar slachtoffers niet eenvoudig verliep. Hij is toen met zijn medeleerling Tobie Vermant gestart met het ontwerpen en programmeren van een robotslang die in staat is zich te verplaatsen over moeilijk begaanbaar terrein en door nauwe openingen. Met wormwielen kan de met IR-camera uitgeruste robotslang over zowel vaste als vloeibare ondergrond voortbewegen. Oriëntatie en positie van de robot wordt voortdurend berekend met accelerometer- en een gyroscoop. Het programmeren van de Pithon − het hele concept is opgebouwd vanaf nul − is een knap staaltje van engineering noemen, is een understatement. Zo zag Adam zich voor voor sommige onderdelen genoodzaakt wiskunde te studeren die hij in de lessen bij mevrouw Van Acker niet gezien had. Die wiskunde was zelfs zo complex dat ook meneer Marynissen bij dezelfde mevrouw Van Acker te rade moest gaan omdat het zelfs zijn petje te boven ging. Niets dan lof dus over het kennen en kunnen van Adam en Tobie. Wij wensen hen veel geluk met de rest van hun studietraject. De toekomst lacht hen toe. 3D rendering van de Pithon. 3D rendering van de nek van de Pithon. Na het tekenen, het object, de Pithon. Een knap staaltje engineering.
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder