Bouw
3AFB
2021/2022
4AFB
2022/2023
Godsdienst22
LO22
Nederlands22
Engels22
Mavo33
Wiskunde22
Natuurwetenschappen11
Bouw1818
- TV Bouw66
- PV realisaties1212
Totaal3232

Wanneer je deze kaart in handen krijgt, heb je interesse voor wetenschappen en techniek. Bekijk maar eens de vele studiemogelijkheden van de tweede graad op Don Bosco Hoboken. Als je kiest voor technisch-wetenschappelijk onderwijs, zijn er ruime studiemogelijkheden en dito tewerkstelling.
Op onze school willen we jonge mensen opvoeden tot zelfbewuste volwassenen. Dit betekent dat je naast een wetenschappelijke technische opleiding ook een brede algemene vorming krijgt. Vanuit ons christelijk engagement willen we je bewust maken van je verantwoordelijkheid t.o.v. jezelf en de maatschappij waarin je leeft en werkt.

Wat mag je verwachten?

In de eerste graad heb je een brede algemene vorming gekregen, maar je kon ook al proeven van de verschillende STEM-technieken in bouw, hout, elektriciteit en mechanica. Je technologische kennis heeft dus een goede basis gekregen.  In de tweede graad vergroot je die kennis en vaardigheden in een specifiek vakgebied.

In de richting bouw krijg je een stevige basisopleiding, waarbij je wordt opgeleid tot een ‘vakman bouw’.  Je kent het verschil tussen massiefbouw en houtbouwmethodes. Je leert alles over de fundering, de riolering en het dak.  Ook de afwerking van de ruwbouw komt aan bod: je leert vloeren en tegelen, voegen en bepleisteren.

Ook al staat praktijk centraal, de technologische achtergrond wordt in theoretische lessen uit de doeken gedaan.  Het ‘planlezen’ en het maken van uitvoeringstekeningen van de BOUWknopen zijn belangrijke onderdelen van de opleiding.  Als je kiest voor BOUW, dan kies je voor een richting met werkzekerheid.  De arbeidsmarkt schreeuwt om degelijk geschoolde ‘vakmensen bouw’.

 

Wat na de tweede graad?

In de derde graad kan je verder in de richting ruwbouw of afwerking bouw en kan je je specialiseren in dakdichten, restauratie… Je wordt voorbereid op de beroepskwalificatie ‘metselaar’, ‘ijzervlechter’, ‘bekister-betonneerder’, ‘betonhersteller’, ‘voeger’, ‘vloerder/tegelaar’, ‘stucadoor’…. 
(Onder voorbehoud van de organisatie van de onderwijsvernieuwing in de derde graad)