Vele van onze leerkrachten begonnen hun loopbaan in het bedrijfsleven. Daarom hebben wij nauwe banden met de industrie. Dat is dan weer handig als we met de leerlingen interessante bedrijven willen gaan bezoeken.

Twee bezoeken op een dag

De vijfdejaars Elektromechanica en Industriële Wetenschappen gingen op bedrijfsuitstap naar de Waaslandhaven.

Fuji

Het eerste bezoek was aan Fujifilm Electronic Materials Europe. Dat bedrijf is gekend van camera’s en printers maar is ook actief in de nanotechnologie.

De halfgeleidertechnologie is voor het grootste deel een chemisch proces. De stoffen die daarbij nodig zijn, worden in Zwijndrecht gebruiksklaar gemaakt.

Na een uitgebreide uitleg kregen de leerlingen persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarna werden ze, nadat ze hun GSM hadden achtergelaten, rond gegidst in het bedrijf.

De leerlingen waren onder de indruk. De stoffen zijn duur en gevaarlijk en de testlabo’s uiterst schoon en steriel.

Howden

In de namiddag trokken de leerlingen naar Howden Maintenance Partners Belgium. Daar kregen ze eerst een overzicht van het bedrijf en daarna een rondleiding in de ateliers. Howden is specialist op het vlak van maatwerk voor grote generatoren, motoren en turbines.

Stoomturbines of motoren worden er gedemonteerd en de assen met schoepen geïnspecteerd op schade en erosie. Schade wordt opgelost en stukken worden vervangen. Voor oudere installaties beschikt het bedrijf over ingenieurs die nieuwe stukken ontwerpen. Vervolgens worden die terplekke geproduceerd en gemonteerd. Het gaat soms over miljoenenprojecten.

De leerlingen waren onder de indruk van de reusachtige machines die hiervoor gebruikt worden. De brug die honderd ton kan hijsen en de testbunker waar assen worden gebalanceerd, zullen ze niet snel vergeten.

Dit kenden we al

Er was ook een moment van herkenning toen de leerlingen merkten hoe ook hier, net als op school, het 3D tekenpakket Inventor wordt gebruikt.

Een moment van ontspanning

Na de rondleiding konden ze net als de werknemers een balletje tafelvoetbal spelen om de dag af te sluiten.

Categories: Nieuws