Voor onze zevendejaars komen de laatste maanden van hun secundaire schoolloopbaan in zicht. En die worden afgesloten met een knaller van formaat, hun Geïntegreerde Proef. Een grote samenvatting van alle kennis die ze de afgelopen jaren op onze school vergaarden, zowel op theoretisch als praktisch vlak.

Iedere leerling krijgt de kans om zijn kunnen te tonen in een eigen werkstuk. De ene leerling verzorgt de bekleding van een nieuwbouwwoning, een andere buigt zich dan weer over een heus renovatieproject.

In eerste instantie werken de leerlingen hun project vooral op papier uit. Als ze later zelfstandig dakwerker worden, behoort dit tot hun takenpakket. De opdracht wordt uitgemeten (meetstaat opmaken), er wordt nagedacht over de nodige materialen op vlak van oplijsting (materialenstaat) maar ook de verantwoording van hun keuzes staat op de planning. Uiteraard wenst een toekomstige klant een realistische inschatting van de kostprijs dus wordt er een offerte opgemaakt. Er wordt rekening gehouden met de wensen van de klant én gezorgd voor een prima isolatie.

Na goedkeuring van de vakleerkracht, kunnen ze aan hun eigenlijke project starten. In onze ruime praktijkzaal werkt elke student aan zijn werkstuk waarbij de opdracht op schaal wordt uitgevoerd. Het werken met alle verschillende materiaalsoorten en geleerde technieken komt aan bod: leien, pannen, roofing maar ook gevelbekleding, bakgoten, kielgoten, zinken goten, enzovoort. Hierdoor creëren de leerlingen vanzelf verschillende moeilijkheidsgraden in hun werk.

Tot slot mag elke student zijn werkstuk komen presenteren en verdedigen. Er wordt nagekeken of de dakconstructie waterdicht is, of alles volgens de voorschriften werd gemonteerd, waarom er voor bepaalde materiaalsoorten gekozen werd. En vanzelfsprekend of het dak niet zou gaan vliegen bij de eerstvolgende storm.

En hopelijk, als kers op de taart, volgt dan het welverdiende diploma. Het beloven alvast weer pareltjes te worden. Wij kijken er al naar uit!