Jasper Van Cauteren en Ruben Koningsveld bouwen een zeppelin met vleugels. Dit project brengt hun persoonlijke interesses in aerodynamica en op-afstand-bestuurbare-voertuigen samen.

“We hebben in ons ontwerp de vorm van een normale zeppelin gebruikt. Daaraan hebben we vleugels bevestigd. Onze zeppelin is kleiner dan een echte zeppelin en is bestuurbaar vanop afstand. De vleugels worden gebruikt voor de sturing van het toestel en zorgen voor een voorwaartse beweging. Door die vleugels maken we het schip veiliger. Via een kleine motor die achteraan het schip wordt bevestigd, genereren we extra voorwaartse kracht.”

Bij het gebruik van vleugels komt veel onderzoek kijken. Zo moeten de leerlingen uitzoeken welke vorm de vleugels dienen te krijgen om zo min mogelijk weerstand te genereren.

Ook op elektronisch vlak moeten Ruben en Jasper het antwoord op heel wat vragen vinden. Zo moeten de leerlingen elke beweging van de vleugel in kaart brengen. Daarna moeten die bewegingen op een zo efficiënt mogelijk manier in een computerprogramma worden omgezet.

In een later stadium willen onze studenten graag een GPS-module integreren zodanig de zeppelin autonoom kan vliegen.

Het praktische nut?

“We willen ons luchtschip inzetten om boven natuurgebieden te vliegen. Door de geluidsarme motor kan de zeppelin natuurfenomenen filmen zonder de dieren in het gebied af te schrikken. Daarenboven kan je onze zeppelin ook inzetten bij evenementen als vliegend reclame-of inlichtingenbord.”

Benieuwd? Kom dan langs op 25 april.

Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord