We lieten jullie al weten dat Fatima Ezzarhouni onze school bezocht om ons over haar naar Syrië getrokken zoon te vertellen. Het artikel dat collega Patrick Van Dyck erover schreef voor de Gazet van Antwerpen vindt u hieronder. Ook de foto’s zijn van zijn hand.  Moeder van Syriëstrijder waarschuwt leerlingen: “Laat jullie niet vangen in het net van ronselaars” ANTWERPEN / HOBOKEN “We zijn door de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland opnieuw ingehaald door de harde realiteit”, zegt studieleider Dries Geeraerts van het Technisch Instituut Don Bosco in Hoboken bij zijn voorstelling van Fatima Ezzarhouni aan de leerlingen van het vijfde jaar. Zij is de moeder van de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane, een oud-leerling van de school die in 2013 vertrok naar Syrië. Vandaag wil ze jongeren waarschuwen voor de gevaren van radicalisering. Fatima Ezzarhouni nam al aan dat haar zoon Abdellah gestorven was in Syrië. Vorige week haalde hij echter opnieuw het nieuws. “Via de media vernam ik dat mijn zoon misschien toch nog in leven zou zijn”, vertelt Ezzarhouni. Ze bekent dat het niet altijd gemakkelijk is om in een rollercoaster van emoties te blijven getuigen. “Maar ik vind dit verhaal te belangrijk om het neer te leggen. Op dit thema mag geen enkel taboe rusten. Ik wil over alles spreken. Mijn afspraak vandaag annuleren, was dan ook geen optie.” “Een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen”, zegt studieleider Dries Geeraerts. Wanneer hij vertelt dat Abdellah op de schoolbanken van Don Bosco Hoboken heeft gezeten, krijgt hij meteen de aandacht van het jonge publiek.

Laatste knuffel

“Mijn zoon werd 18 op 14 juni 2013”, herinnert Ezzarhouni zich. “Het was de avond voor de start van zijn examens. Ik gaf hem een knuffel en wilde hem moed inspreken. Maar hij leek gehaast, nam me vast en verdween. Dat was de laatste keer dat ik hem heb gezien. Toen ik vernam dat hij naar Syrië was vertrokken, ben ik ingestort.” Abdellah was een van de eerste Syriëstrijders. “En ik dus een van de eerste moeders die verweesd en machteloos achterbleef.” Haar getuigenis hakt diep in op de leerlingen. De zaal is muisstil wanneer ze vertelt dat ze haar zoon heeft begraven, zonder dat zijn lichaam fysiek aanwezig was. “Laat jullie niet vangen in het net van ronselaars. Zij zullen zelf niet vertrekken omdat ze weten dat het er levensgevaarlijk is. Laat je niet wijsmaken dat mensen in naam van Allah moeten worden gedood. Allah staat voor liefde, respect en het besef dat ieder mens belangrijk is.” Of ze haar zoon nog terug wil zien, wil een leerling weten. “Hij zal niet meer dezelfde jongen zijn van voor zijn vertrek”, bekent Ezzarhouni. “En toch wil ik hem helpen. Moederliefde is universeel. Het blijft mijn zoon.”

Waakzaam blijven

Zakaria is na de getuigenis nog steeds onder de indruk. “Het verhaal van die moeder heeft me diep geraakt. Een zoon verliezen is het ergste dat je kan meemaken.” De 17-jarige student autotechnieken uit Deurne kent ook zelf iemand die naar Syrië vertrokken is. “Het is heel belangrijk dat iemand zoals zij naar scholen trekt om leerlingen te wijzen op de gevaren van radicalisering.” Ook Nicolas (16) uit Wijnegem heeft lof voor het openhartige verhaal. “Dat moet hard zijn voor die familie. Dit neem ik zeker nog een tijdje mee.” Ook al is het aantal Syriëstrijders fel afgenomen, toch vindt Ezzarhouni dat we waakzaam moeten blijven. “Het is belangrijk dat we signalen van radicalisering ernstig nemen. Wanneer geweld het haalt van rede, is het te laat.” Geeraerts blikt tevreden terug. “Ik hoop dat onze leerlingen gevoeld hebben hoe sterk het is om zo kwetsbaar, maar weerbaar in het leven te staan als Fatima.”  
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *