Zoals elk jaar (u vindt die van vorig jaar hier) geven we u een overzicht van de GIP-projecten. Een GIP is een geïntegreerde proef, een eindwerk. Wat? Een meesterproef eigenlijk.

Mobiele haagschaar

Dries Goris en Seppe Deckers van 6TEM maken een mobiele haagschaar. “We vonden het idee van een automatische haagschaar die de haag met hoge precisie zelf snoeit wel leuk als eindwerk. We zagen het op het internet en hebben ons er eerst in verdiept en zijn dan beginnen schetsen.” Na het akkoord van de leerkrachten zijn ze beginnen ontwerpen op Inventor en toen kwamen de eerste ideeën en fouten naar boven natuurlijk. Wat is het doel van hun machine? Zonder fysieke arbeid en met een zo hoog mogelijke precisie een haag snoeien. Daarom kozen ze ook voor rupsbanden voor meer stabiliteit op een grof terrein. Hun machine kan zowel horizontaal als verticaal snoeien. Ze werken met een beweegbare arm die 90 graden draait. Als de machine niet gebruikt wordt, staat de arm naar voor gericht, boven de machine dus. Dit is handiger voor transport maar ook veiliger want er zijn geen uithangende onderdelen. “Alles wordt bediend via het HMI (Human Machine Interface) paneel. Zo kan je bijvoorbeeld de arm op verschillende hoogtes instellen,” zeggen de jongens, duidelijk enthousiast.    

‘Human power energy bike’ van Hamza Boulajhaf, Ho Hin Yeung en Max Sitnikov (6IW)

Human Power Energy bike van Hamza Boulajhaf, Ho Hin Yeung en Max Sitnikov

Human Power Energy bike van Hamza Boulajhaf, Ho Hin Yeung en Max Sitnikov

Deze ploeg bestaat uit zelfverkaarde sportliefhebbers en ze hebben zich laten inspireren door wat een sportman zou kunnen gebruiken in zijn dagelijks leven.
Een hometrainer is zeer handig om thuis te hebben maar wij kwamen op het idee om een geüpgrade versie te bouwen: de Human Power Energy Bike. Dat is een hometrainer die door spierkracht energie zal opwekken en die energie zal opslaan in een batterij. Zo kan je als wielrenner thuis trainen en wordt je bovendien beloond met gratis elektrische energie. We hebben geopteerd voor een liggende versie zodat mensen die een blessure aan hun arm of schouder hebben, gewoon verder kunnen trainen. De Human Power Energy Bike is gemakkelijk op te bergen omdat hij niet zo groot is. Door een verstelbare stoel kan hij gebruikt worden door iedereen. Om het extra leuk te maken ontwierpen we ook een applicatie die de resultaten van je training weergeeft. Dit werkt motiverend om  je prestaties op te schroeven.

‘Xterus Hortus’ van Axel Hendrickx, Lucas Hooft en William Pietermans (6IW)

De Xterus Hortus is een hightech serre met een maatschappelijk klimaatdoel. De serre is volautomatisch, wat wil zeggen dat na het planten van de zaadjes er enkel nog geoogst moet worden. Door een complex technisch proces kan elke plant of groente geteeld worden. Het is een serre die onze ecologische voetafdruk vermindert en bovendien de lucht in onze steden zuivert. De Xterus Hortus zal worden gebruikt als lokaal teststation om de zuiverheid van de lucht te meten. Ze stuurt een alarmsignaal uit bij het overschrijden van wettelijke normwaarden van schadelijke stoffen in de lucht. Waar wordt zo’n hightech serre geplaatst? Is de stad nog niet volgebouwd? Het team heeft besloten om de serre niet op de begane grond te plaatsen, maar in de lucht. Ze zullen de serres aan gevels van appartementsblokken hangen en op vensterbanken van de huizen bevestigen. Zo houden de bewoners van deze appartement en huizen voeling met de natuur. Bovendien is het een verstandige keuze voor steden die kampen met een oppervlaktetekort.

‘Sky Drills’ van Boud Goossenaerts, Ylli Kavaja, Stijn Van Bael en Viktor Wyns (6IW)

Donderdag 7 januari 2019 was de eerste dag dat de jeugd begon te ‘spijbelen voor het klimaat’. Intussen zijn we al vijf weken verder en heeft deze beweging al veel aandacht gehad in de media, zoveel dat het de laatste weken gegroeid is tot een echt succes. Wij als laatstejaars zijn erg geïnteresseerd in deze beweging maar in plaats van elke donderdag te gaan spijbelen maken wij een ‘Sky Drills’, een GIP die bestaat uit een onderzoek naar de beste manier om windenergie op te wekken in een stedelijke omgeving. Zo zijn we drie verschillende VAWTs (Verticaleaswindturbine) aan het ontwerpen die we zullen testen op het dak van onze school. Terwijl onze GIP eigenlijk een onderzoek is gaan we toch op een duurzame manier om met de materialen die we ontvangen. We bouwen drie varianten op een VAWT: een Savonius, een Darrieus en een Helix . Uit onze gemeten waarden zal moeten blijken welke soort het beste is. En onze batterijen opladen? Dan doen we voortaan zelf.
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord