Onze, intussen oud-leerlingen, van 6TIW werden door Erik Marynissen en Sebastiaan Debroyer ingeschreven voor de meest prestigieuze wedstrijd voor eindwerken in het secundair onderwijs. De Prijs Focus Aarde is een wedstrijd waarin wetenschappelijke eindwerken die een meerwaarde bieden voor onze planeet, meedingen naar erkenning en eeuwige roem. 6TIW van Don Bosco Hoboken behaalde met twee teams de finale van deze wedstrijd. Het was een unicum voor de wedstrijd dat twee teams uit eenzelfde klas tot de beste tien behoorden. Ze stelden op 12 september hun eindwerk voor aan een veertienkoppige jury onder leiding van Dirk Frimout (eerste Belg in de ruimte). Hepta + (Wout en Maxime) wist de jury te overtuigen met hun prototype van een robotarm geïnspireerd op een menselijke arm die een enorm breed scala aan inzetmogelijkheden heeft. Het gevolgde traject, de demonstratie en ook de persoonlijke lessen die ze uit hun eindwerk trokken scoorden bij de juryleden. Reprint (Andreas, Tibo en Jens) wisten met hun filament-extruder de volle aandacht te trekken. Met hun prototype is de basis gelegd voor een recyclingmachine voor thuisgebruik. Hun doel om het produceren van petflessen te stoppen, trachtten ze te bereiken door bestaande petflessen en andere plastics te smelten en te extruderen tot een draad waarmee men kan 3D-printen. De inhoud van hun project en het prototype sloeg aan bij de jury. Op woensdag 10 oktober werden beide teams en hun leerkrachten uitgenodigd op de prijsuitreiking in het Paleis der Academiën te Brussel. Het harde en intensieve werk van een project dat hen een jaar lang begeesterde werd beloond met een tweede plaats voor Hepta+ en een vierde plaats voor Reprint. Onder luid applaus mochten ze hun prijs in ontvangst nemen bij prinses Claire en Dirk Frimout. Twee trotse leraren kijken terug op een sterk jaar met een zeer straffe klas en zijn blij om voor de derde keer een tweede prijs in ontvangst te mogen nemen. Volgend jaar gaan ze voor de eerste prijs. Dat staat in de sterren geschreven :). Een fotoimpressie:
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord