De onderwijswereld heeft misschien nog nooit zo in beweging gestaan als nu. Don Bosco volgt die ontwikkelingen op de voet en we waren er dan ook als de kippen bij om Duaal Leren Elektromechanisch Technieken aan te bieden. Intussen is het zover, onze eerste leerlingen staan met een been op de werkvloer en met het andere hier ferm op school. Zo volgen Oussama en Nelson (foto) een ‘duaal leren’ traject bij de firma ThyssenKrupp AG, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Bij deze technologiegigant van Duitse origine werken wereldwijd ruim 150.000 mensen. Oussama Titouh en Nelson Bonsu verschenen samen met hun mentor Walter Vandenbussche zelfs in de bedrijfskrant van ThyssenKrupp. Je kon er het volgende lezen:
‘Duaal leren betekent alternerend leren… Toen Agoria een oproep lanceerde bij ondernemingen om zich te engageren in het project van alternerend leren, heeft ThyssenKrupp onmiddellijk present getekend. Dit project, geïnitieerd door de regering van de Vlaamse Gemeenschap startte in januari 2015. Vele spelers komen hierbij samen : Agoria – ondernemingen – scholen. Na een intensief proces van 2,5 jaar, zijn we er geraakt. Er werd een compleet programma van 2 jaar ontwikkeld voor alternerend leren voor het onderdeel Electromechanica van het technisch onderwijs. Als pilootbedrijf verwelkomen wij op 25 september 2017 de eerste twee studenten « duaal leren » die zijn ingeschreven in het Don Bosco-instituut in Hoboken. Walter Vandenbussche zal hun mentor zijn om hun integratie en praktische training te verzekeren. Na dit pilootproject, hopen we dit project uit te breiden naar alle regio’s van België vanaf september 2018. Onze ambitie is veelzijdig: jongeren trainen en hun de passie van de lifttechniek doorgeven, het beroep en ThyssenKrupp leren kennen, jonge kandidaten technici vinden voor de uitdagingen van morgen en zorgen voor opvolging.
Veel succes jongens.
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord