Don Bosco bouwt ‘MRI-scanner’ voor Koningin Paola kinderziekenhuis

13/06/2019 - 14:48

Orkun Civrilli en Simon Van den Bossche uit 4TIW  ontwierpen samen met het Paolaziekenhuis de voorbije maanden een kinderscanner. Het toestel zal kinderen geruststellen die een MRI-onderzoek moeten ondergaan.

“Tot nu toe gebruikten we filmpjes om de kinderen voor te bereiden op de toch wel – voor hun – beangstigende onderzoeken. Maar met de kinderscanner kan je je als kind goed voorbereiden op het echte onderzoek en hopen we dat kinderen veel minder schrik zullen hebben”, zegt Enya Polfliet, pedagogisch medewerker bij het Paolaziekenhuis. “Zo’n MRI-toestel maakt voor een kind een angstaanjagend geluid en daar willen we onze kinderen op voorbereiden.”

Luister hier naar het volledige interview met Radio 2.

Het verhaal:

Exact een jaar geleden kwamen Sofie Slaets en Enya Polfliet, de pedagogische medewerkers van het Koningin Paola kinderziekenhuis naar Erik Marynissen en Sebastiaan Debroyer met de vraag hoe ze kinderen spelenderwijs konden voorbereiden op een MRI-Scan.

Zo’n scan duurt al snel  twintig minuten of meer, is redelijk lawaaierig, dus een enge beleving die voor kinderen behoorlijk traumatisch kan zijn.

Sofie en Enya vroegen zich af of onze leerlingen geen oplossing voor dit probleem konden bedenken.

Genoeg reden om deze vraag in september 2018 af te vuren op onze 4TIW’ers. Veel concepten werden naar voor geschoven en nadat de preventieadviseur van het ziekenhuis nog een boek vol eisen en normen bezorgd had,  werd binnen de kortste keren een uitgebreid en lijvig project op poten gezet, met veel aandacht voor veiligheid en hygiëne.

Gaandeweg rijpte het idee om een MRI-scanner na te bouwen uit MDF die de kinderen spelenderwijs kon laten kennismaken met wat ze later in het echt zouden moeten doormaken. Inclusief de geluiden die een scanner maakt. Kinderen kunnen hun pop of teddybeer behandelen alsof het een echt toestel is.  Later gaan ze het echte toestel bekijken, dan weten ze al waaraan ze toe zijn.

Maandenlang tekenwerk en berekeningen verder kon je afgelopen opendeurdag in april het eindresultaat van Orkun Civrilli en Simon Van den Bossche al eens bekijken.

En vorige week was het zover, de oplevering bij het Koningin Paola kinderziekenhuis. Op woensdag 5 juni 2019 werden leerlingen en leerkrachten uitgenodigd om hun MRI-scanner aan de kinderartsen, directeurs, verpleging en entourage van het hele kinderziekenhuis voor te stellen. Radio 2, Gazet van Antwerpen en de communicatiedienst van het ziekenhuis was uiteraard ook van de partij.

Enya Polfliet en Sofie Slaets dolenthousiast op onze opendeurdag.

In het ziekenhuis.

Orkun en Simon met een patiëntje.
De scanner.
Orkun en Simon geïnterviewd door Radio 2.
Orkun en Simon geïnterviewd door Radio 2.
De levering van de scanner.
MRI scanner Don Bosco Hoboken artikel

PERSBERICHT VAN HET ZIEKENHUIS

Studenten don Bosco Technisch Instituut helpen bij wegwerken angst bij kinderen

ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis installeert scanner op kindermaat

Een onderzoek of ingreep ondergaan in het ziekenhuis is voor niemand prettig en zeker niet voor de allerkleinsten. Daarom doet het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis er alles aan om angst bij kinderen te weren. De nieuwste aanwinst: een scanner op kindermaat. Het toestel werd in hout nagebouwd door Orkun en Simon, 2 leerlingen van het vierde jaar industriële wetenschappen van het Don Bosco Technisch Instituut uit Hoboken. Vandaag om 11.00 wordt het toestel plechtig overhandigd.

Enya Polfliet is pedagogisch medewerker in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Haar belangrijkste taak: kinderen optimaal voorbereiden op medische interventies. Angst en stressreductie staat hierbij centraal. Zij vertelt: ‘Tot nu toe gebruikten we o.a. filmpjes om kinderen vertrouwd te maken met het indrukwekkende MRI-toestel en het vervelende en voor een kind vast beangstigende geluid dat door een MRI-scan wordt geproduceerd.’
In september 2018 groeide bij het ZNA Kinderziekenhuis het idee om een scanner te laten nabouwen, waar kinderen dan kunnen kennismaken met deze vreemde omgeving. Een partner voor dit innovatieve project was snel gevonden bij het Don Bosco Technisch Instituut te Hoboken. Twee leerlingen van het 4de jaar Industriële Wetenschappen hebben er onder begeleiding van hun leerkrachten hun schouders onder gezet. Het nagebouwde toestel moest aan alle voorwaarden voldoen. Met een speciaal softwarepakket maakten de leerlingen in 3D alle ontwerpen. Uiteindelijk werd het hout op maat uitgesneden en van een likje verf voorzien… Boven op het MRI-toestel kan een tablet worden geplaatst dat het typische geluid weergeeft.

Einde april prijkte hun werkstuk al op de opendeurdag van de school. Vandaag komen beide leerlingen en hun leraars het afgeven aan het ZNA Kinderziekenhuis. En die zijn wàt blij. ‘Tot nu glipten we met kinderen die een scanner moesten krijgen af en toe binnen op de afdeling medische beeldvorming om eens een kijkje te nemen, maar nu kunnen ze hier voortaan spelenderwijs met de knuffel al eens experimenteren. Zo voelt het kind zich veilig en is alles wat gaat gebeuren op de dag van het onderzoek ook voorspelbaar’, aldus Enya Polfliet, pedagogisch medewerker van het ZNA Kinderziekenhuis. Ook de school is opgetogen over dit leerrijk, doordacht en waardevol eindwerk.
Een dikke proficiat aan de bouwers Orkun Civrilli en Simon Van den Bossche die onder leiding van hun leerkrachten Erik Marynissen en Sebastiaan Debroyer voor deze primeur zorgden.

Link naar Facebookpagina ziekenhuis:
https://www.facebook.com/112antwerpen/posts/1740202872749907