4TIW op de kunststoffenbeurs

08/10/2019 - 18:32

Voor het vak engineering trok 4TIW al meteen in de eerste maand van het nieuwe schooljaar naar de kunststoffenbeurs in Veldhoven, Nederland.

In het kader van de projecten die ze dit jaar gaan aanvatten, zagen ze er de nieuwste ontwikkelings- en bewerkingsmethodes voor kunststoffen. Opvallend was toch wel de opkomst van kunststoffen uit gerecycleerde materialen, iets waar onze leerlingen in het verleden al een GIP aan wijdden.

De leerlingen waren onder de indruk van de manier waarop gerecycleerde plastics met de meest verfijnde apparatuur gemaakt worden in functie van de toepassing, zowel naar hardheid, sterkte en kleur.

Ook de matrijzenpersen en 3D-printers waren indrukwekkend. Knap was het om te zien hoe een relatief compacte 3D-printer in staat is stukken van wel 60m te printen doordat hij rechtstreeks op een transportband print. Stephan Schürmann , de Duitse uitvinder van deze printer gaf ons mee dat hij meerdere printers heeft verkocht aan de NASA die er dan hun prototypes mee printen.

Hij stelt onze leerlingen trouwens een project voor om een eigen printer te maken met betaalbaar en gerecupereerd materiaal.

Ook zagen ze er de meest innoverende lasermachines en 3D-scanmethodes. Een van de leerlingen mocht er zich gratis laten inscannen en kreeg de file mee naar huis.

Naast de informatie die ze kregen van hun leerkrachten Erik Marynissen en Sebastiaan Debroyer, stonden de standhouders ook klaar voor een uitleg. Het typische aan dit soort beurzen is dat alle vertegenwoordigers en standhouders er met plezier studenten te woord staan.

Alweer een enorm leerrijke ervaring, aldus de leerlingen.